16 november 2017

Week van de Mediawijsheid

Internet en digitale media zijn voor de generatie kinderen die nu opgroeit vanzelfsprekend. In hun vrije tijd pikken ze veel mediawijze vaardigheden op. Van 17 t/m 24 november vindt de landelijke Week van de Mediawijsheid plaats. Met deze week wordt aandacht gevraagd voor het belang van mediawijsheid voor kinderen.

Doen en ontdekken

Kinderen experimenteren, alleen of met elkaar. Zo leren ze welke media ze waarvoor kunnen gebruiken. De Week van de Mediawijsheid is een initiatief van Mediawijzer.net om aandacht te vragen voor het belang van mediawijsheid voor kinderen. Zij constateren dat kinderen steeds vaardiger worden met digitale media, maar vaardiger betekent niet per definitie wijzer. Kinderen hebben extra vaardigheden nodig om mee te kunnen komen in de 21e eeuw. Informatievaardigheid is één van de onderdelen waarop het beter kan. Hoe vindt uw kind bijvoorbeeld betrouwbare informatie online? Hoe onderscheidt het echt van nep? Kinderen hebben hun ouders, leerkrachten en pedagogisch medewerkers nodig om ze hierin te begeleiden. Media bieden eindeloze mogelijkheden, maar ook risico’s. Om deze reden is het belangrijk en leerzaam dat ouders en professionals met elkaar in gesprek gaan over media en de invloed ervan op de ontwikkeling van onze kinderen.

Wij geven u graag tips

Binnen onze kinderopvangorganisatie geven wij in de Opvoedcoach tips. Ook op het gebied van media vindt u in deze rubriek tips voor u en uw kind. Bekijk de website van Week van de Mediawijsheid voor meer informatie.